Workshop Teambuilding

Wie neemt het initiatief? Wie heeft de creativiteit? Wie zorgt voor de coördinatie? Tijdens de workshop Teambuilding komen er onverwachte kwaliteiten aan het licht.

Waar het om gaat is het verhaal. Het concept moet helder zijn.

Op dit moment wordt er gewerkt aan een aantal verschillende workshops voor bedrijven. Allemaal met een eigen thema. Een goed verhaal en echte handvatten waar tijdens het werk nog jarenlang op terug wordt gekeken.

Djemé workshop

Je krijgt een instrument in handen en gaat direct muziekmaken. Dat is de insteek bij deze workshop.

Tijdens de djembé workshops maak je spelenderwijs kennis met deze van oorsprong West-Afrikaanse trommel en enkele aanverwante percussie-instrumenten. Je speelt op een niveau dat jij aankunt. Ondanks dat dit voor iedereen anders zal zijn, kun je als groep toch goed samenspelen.

Plezier tijdens het trommelen staat voorop. Deze djembé workshop is dan ook geen reis door de geschiedenis. Traditionele ritmes worden wel aangetipt, maar evenzo snel weer losgelaten om plaats te maken voor eigen inbreng en nieuwe ideeën. Iedere les is steeds weer een verrassing.

Percussie workshop

Niet iedereen voelt zich prettig bij een individuele lessituatie. Je wilt wel wat leren, maar om dan ook direct maar op les te gaan? Je gaat ook niet op voetballes of hockeyles. Je gaat trainen, lekker sporten, en natuurlijk is het fijn als je er ook nog iets van opsteekt. Dan ga je dus niet op les, maar kies je voor een serie workshops. Bijvoorbeeld die voor de djembé.

Tijdens deze serie workshops maak je spelenderwijs kennis met deze van oorsprong West-Afrikaanse trommel en enkele aanverwante percussie-instrumenten. Je speelt op een niveau dat jij aankunt. Ondanks dat dit voor iedereen anders zal zijn, kun je als groep toch goed samenspelen.

Plezier tijdens het trommelen staat voorop. Deze djembé workshop is dan ook geen reis door de geschiedenis. Traditionele ritmes worden wel aangetipt, maar evenzo snel weer losgelaten om plaats te maken voor eigen inbreng en nieuwe ideeën. Iedere les is steeds weer een verrassing.

Mijn visie als docent

Ik ben zeker geen uitgesproken purist. De traditionele ritmes gebruik ik als uitgangspunt om de creativiteit van de cursist te vergroten. Ik ben musicus en geen archeoloog. Ik zie het niet als mijn taak de historie te reproduceren, maar wil liever vernieuwing, eigen inbreng en creativiteit stimuleren. De percussie-workshops zijn daarom een combinatie van het leren van de roots en het ontwikkelen van eigen ideeën. Verschillende basisritmes combineren en vermengen tot freestyle. Leren om de groove te voelen.

Wat is eigenlijk traditionele muziek? De “roots” van heel veel hedendaagse muziek liggen in Afrika. Maar het is niet eenvoudig die roots te omschrijven. Vraag  een willekeurige geboren Nederlander naar de oorsprong van zijn muziek en wees niet verrast wanneer hij in één adem Bach, Beethoven en Mozart noemt. Was er daarvoor geen muziek? Europeanen, maar niet uit de Lage Landen. Hoe ver ga je terug in de tijd om iets als traditie te bestempelen? Welke radius hanteer je om traditie geografisch te bepalen? Als de antwoorden voor onze Westerse muziek al zo moeilijk te geven zijn, hoe ingewikkeld ligt het dan wel niet voor de West-Afrikaanse tradities, waar honderden stammen hun eigen gebruiken kennen en veelal een andere taal spreken.

Ook deze muziek maakt een permanente ontwikkeling door. Op ieder niveau. Gelukkig maar. Een van de populairste “high pitch” instrumenten in de Afrikaanse muziek is de “break”; de trommelrem van een auto. Die kan nooit veel langer dan een eeuw in gebruik zijn. Wie zijn wij om er over te oordelen in hoeverre dit een traditioneel instrument is. Hetzelfde verhaal geldt voor het conservenblik en de kroonkurk.

Afrikaanse ritmes ontwikkelen zich voortdurend en op meerdere continenten. Overal net even iets anders. In mijn visie gebruik ik de basis ritmes om de eigen creativiteit te ontwikkelen en eigen grenzen te verleggen. Een combinatie van leren en speelplezier. Ik worstel ertegen slechts een imitator te zijn en leid niemand op tot kopiist.

Niet GEKETEND aan het verleden maar met VRIJHEID om te ontdekken; twee belangrijke woorden uit de Afrikaanse traditie.